21/11 (K) - Pink Floyd: The Wall (1982)Kinocity kl. 21.00

En spillefilm, en musikkvideo, et tidsdokument og et modernistisk verk. Opplev filmversjonen av Pink Floyds tidløse klassiker på kino.

Pink Floyd: The Wall er en britisk film regissert av Alan Parker i 1982, basert på Pink Floyds album The Wall fra 1979. Filmen skapte et aldri så lite kulturelt jordskjelv da den kom.

Filmmanuset ble skrevet av Pink Floyd-vokalisten og bassisten Roger Waters. I utgangspunktet var Waters selv tiltenkt hovedrollen, men det var til slutt Bob Geldof som ble valgt. Denne rollen var mer eller mindre basert på biografien til både Roger Waters og det tidligere bandmedlemmet Syd Barrett, som begge var grunnleggende medlemmer av bandet.

Filmen handler om Pink, som mister faren sin under 2. verdenskrig. Han vokser opp som enebarn sammen med en både overbeskyttende og avvisende mor et sted i England, går på tradisjonell, patriarkalsk kostskole, og blir etter hvert pop-stjerne. Han gifter seg, men verken han eller ekteskapet fungerer. Kona innleder forhold til lederen i en fredsgruppe, samtidig som Pink blir mer og mer mentalt innestengt, isolerer seg i leiligheten sin, for til slutt å gå inn i full psykose. Det er i dette "indre rommet" at filmens handling utspiller seg, og det er slik vi får del i hans historie. Filmen er med få unntak et mylder av tilbakeblikk, minner, erindringsbrokker, fantasier og drømmer.

Fortalt i et dramatisk, noen ganger brutalt, korthugd filmspråk er "The Wall" en film som blander tidsplan, genre, realisme og fantasi, indre og ytre. Men grensene viskes aldri helt ut, og filmen sirkler inn en ødelagt barndom og en generasjon og kultur som har mistet eller blitt fratatt siste rest av holdepunkter.

Med modernismens repertoar av fortellergrep handler det - i overført betydning - om "det faderløse samfunnet", om "den moderne tilstanden". Det er en film om tomhetsfølelse og hva som fyller tomrommet; om fremmedfølelse, identitetstap, maktmisbruk, heltedyrkelse og medievirkelighet, om det tilsynelatende vellykkede menneske som bærer det destruktive og skremmende i seg og som blir både offer og ødelegger, kort sagt en film om selve skyggesiden av "det moderne".

Alan Parkers "The Wall" kom i 1982, omtrent samtidig med de første spede forsøkene i musikkvideo-sjangeren. Dette er et modernistisk verk, der form og innhold i uvanlig grad gjenspeiler hverandre.

Omtale basert på omtale fra filmweb.no og cinemateket.no.


Regissør         Alan Parker
Lengde           95 minutter
Aldersgrense 15 år