28/11 (U) - Når nettene blir lange (2000)Union scene kl. 20.00

Gled deg til Norges første og eneste dogmefilm. Når nettene blir lange (2000) vises på det store lerret hos oss med regissørbesøk av Mona J. Hoel! Q&A etter filmen.

Når nettene blir lange (2000) er Norges første og eneste dogmefilm, en sterk og gripende historie fortalt med ironi og svart humor. Filmen handler om hva som kan skje når en storfamilie skal feire julen i en hytte på fjellet. Mor, far, fire voksne barn med hver sin familie, en svigerfamilie fra Polen og en hund ankommer en særdeles frossen hytte på en av vinterens kaldeste dager. Situasjonen blir ikke bedre av at parafinbrenneren er lekk, et av barna har astma, en av døtrene har kjærlighetssorg, far tyr til flaska og mor strever for å opprettholde familiens fasade. Høytiden har så vidt begynt. God jul!

Filmen fikk svært gode kritikker da den kom ut, og ble kåret til Årets beste film av Natt og Dag i 2001. Svein Scharffenberg mottok en Amanda for Beste mannlige hovedrolle for sin innsats i filmen, og Kari Simonsen fikk æres-Amanda. I 2004 vant spillefilmen Salto, salmiakk og kaffehovedprisen ved Mannheim-Heidelberg internasjonale filmfestival. 

Mona Johanne Hoel (f. 1960) er en prisbelønt norsk filmregissør, manusforfatter og produsent. Hoel er aktuell med spillefilmen Natt, En sterk og velspilt film og vold i nære relasjoner og hvordan man i krevende situasjoner tar krevende valg som vil påvirke seg selv for å beskytte sine nærmeste.

Hoel har også markert seg med kortfilmer og musikkvideoer, blant annet Bli med meg til det hellige fjell/Vuollge mu melde Bassivarrai med Mari Boine i 1997. Nå sist har hun vist sin kortfilm Stå opp mot vinden på årets kortfilmfestival i Grimstad.


Regissør         Mona J.Hoel
Lengde           102 minutter
Aldersgrense 15 år