Fail safe (1964)
‘Helgardert?’ (orig. Fail Safe) fra 1964 er Lumets motpart til Stanley Kubricks Dr. Strangelove fra samme år, begge med den kalde krigen og atomkrig i fokus. Men hvor Strangelove er en sort komedie er Fail Safe en beinhard antikrigsthriller, og kanskje en av den beste av sitt slag.

En feilkalkulering i det amerikanske forsvarssystemet truer med å starte en tredje verdenskrig. Flere amerikanske jagerfly væpnet med atomvåpen er på vei mot Moskva, og presidenten (Henry Fonda) prøver desperat å tilbakekalle dem og ikke minst informere russerne om at utrykningen faktisk er en feiltagelse.

Filmen pusher to timer, men er såpass medrivende at den ikke føles lenger enn dryge 45 minutter. Dialogen er medrivende, og spenningen er til å ta og føle på. Etter god betekningstid har jeg konkludert med et dette fort er en av de mest intense filmene jeg har sett, hvor verken er skudd fra pistoler eller hagler. Kun svette, gamle gubber på randen til totalkollaps i et krigsrom.

Du er kanskje kjent med begrepet å være «on the edge of your seat», men taglinen til Helgardert? har den langt mer passende «’Fail Safe’ will have you sitting on the brink of eternity!». For de interesserte i kald krig, eller bare en god thriller, er dette obligatorisk titting. Også er jo Henry Fonda alltid gøy å se på da.

Regissør          Sidney Lumet
Lengde            112 minutter
Aldersgrense   9 år